Hacı Bayram Veli – Hayatı ve Eserleri

Hacı Bayram Veli, uzmanların belirttiklerine göre, halkçı yönü ağır basan, “Bayramiyye Tarikatı”nın kurucusu, gizemci bir halk ozanıdır. 1352’de Ankara’nın Çubuk suyu kıyısında Solfasol (söylentiye göre Zü’lfazl’dan bozma) köyünde doğmuş, 1429 yılında Ankara’da ölmüştür. Adını taşıyan camiin kıble yönüne gömülmüştür. Hacı Bayram Veli, Koyunluca Ahmet adında bir köylünün çocuğudur ama “medrese” eğitimi görmüştür. İyi, sağlam bir eğitim gördüğü konusunda uzmanlar birleşiyorlar.

Eğitimini bitirdikten sonra bir süre öğretim üyeliği (müderrislik) yapmıştır. Sonra da ilgisini çeken gizemciliğe yönelmiştir. Böylece öğretim üyeliğini bırakmıştır. Hacı Bayram Veli’nin öğretim üyeliğini bırakarak gizemciliğe yönelmesi de şöyle anlatılıyor: Hacı Bayram Veli Ankara’da “Kara Medrese”de öğretim üyeliği yaparken Ebu Hamid’in (Hamidi Veli, Somuncu Baba ya da Şeyh Hamideddin) ününü duymuş, gördüğü bir düşün de etkisinde kalarak, Konya’nın Aksaray’ına yerleşmiş olan Hamidi Veli’yle görüşmek üzere öğretim üyeliğini bırakmış, şeyhin buyruğuna girmiştir. Şeyhi ile birlikte Şam’ı Hicaz’ı dolaştığı, ona çok bağlandığı, sevdiği şeyhinin ölümü üzerine de Ankara’ya döndüğü anlaşılıyor. Ankara’ya dönüşünde, “tarikatçılara göre”, Halvetiye ile Nakşibendiyye’nin birleşmesinden oluşan “Bayramiyye Tarikatı”nı kurmuş.

Hacı Bayram Veli’nin kurduğu tarikatın kısa sürede yaygınlaştığı anlaşılıyor. Bu konuların en yetkili uzmanlarından sayılan Abdülbaki Gölpınarlı’nın yaptığı şu açıklama, Hacı Bayram Veli’nin halkçı yönünü vurguladığı gibi, kurduğu tarikatın kısa sürede yaygınlaşmasının da bir bakıma gerekçesi sayılabilir: “Hacı Bayram, çiftçilikle uğraşır; ekini dervişleriyle eker, biçer, devşirir; elde edileni ihvanına dağıtır, tekkesine de ihtiyaç miktarınca bir şey alırdı. Tekkesinde çamaşır bile imeceyle yıkanırdı.” Bayramiyye Tarikatının kısa sürede yaygınlaşması ve kimi değişik etkenler yüzünden, o sırada padişah olan 2. Sultan Murat’ı iyice kuşkulandırmış, iktidara karşı bir ayaklanma düzenlenmesi olasılığı üzerinde durulduğu için de “zincirlere vurularak” Edirne’ye götürülen Hacı Bayram Veli ile görüşen Padişah, içine düştüğü kuşkudan kurtulmuş, kendisini ağırlamış, yeniden Ankara’ya göndermiş, “müritlerinden vergi alınmamasını da ferman” etmiş.

İlginç bir yaşamı olduğu anlaşılan Hacı Bayram Veli’nin bugüne kalabilen aruzla yazılmış iki, hece ölçülü üç şiiri var. Bir de onun olduğu söylenilen Türkçe bir mektubu varmış. Bugüne gelebilen bu az sayıdaki ürünlerinin çok üzerinde şiirleri olduğuna kesin gözüyle bakılabilir. Bunlardan yoksun kalınmasını, bir yitik olarak değerlendirmek gerekir.

Hacı Bayram Veli – Hayatı ve Eserleri için kısa okuma bağlamı

Hacı Bayram Veli – Hayatı ve Eserleri, Babamın Şiir Defteri içinde Hacı Bayram Veli – Hayatı ve Eserleri adıyla ulaşılan şiirleri ve ilgili metinleri tek bir okuma hattında toplamak için düzenlenmiş kısa bir başlangıç sayfasıdır. Bu sayfadaki amaç, doğrulanmamış biyografik iddialar üretmek değil; okuru doğrudan Hacı Bayram Veli arşivi ve temsilci şiirlere götüren temiz bir edebiyat bağlamı sunmaktır.

Bu tip biyografi ve eser sayfaları, tek başına uzun bir ansiklopedi maddesi olma iddiası taşımaz. Daha doğru işlevi, adı geçen şairin etrafında biriken metinleri, seçili şiirleri ve ilgili bağlantıları tek yerde toplamak; böylece okura dağınık bir arama yerine düzenli bir geçiş sunmaktır. Bu yüzden burada öncelik, kesin olmayan ayrıntılar eklemek değil, eldeki içeriği daha okunabilir ve takip edilebilir bir düzene yerleştirmektir.

Eğer Hacı Bayram Veli – Hayatı ve Eserleri adı altında yer alan metinleri daha verimli okumak istiyorsanız, önce şair arşivindeki listeyi gözden geçirip ardından seçili şiirlere geçmek daha doğru bir sıra kurar. Böyle bir okuma düzeni, hem aynı isim etrafında toplanan eserleri karşılaştırmayı kolaylaştırır hem de sayfanın yalnızca tek paragraf bilgiden ibaret kalmasını engeller.

Babamın Şiir Defteri içindeki bu tür sayfalarda asıl hedef, yalnızca isim ve başlık bilgisi vermek değil; okurun hangi dizine bakması gerektiğini, hangi metinlerden devam edebileceğini ve aynı isim etrafında nasıl bir okuma yolu kurulabileceğini açık hale getirmektir. Bu nedenle sayfanın değeri, tek seferlik bir biyografi notundan çok, dağınık içeriği toparlayan bir geçiş katmanı olmasından gelir.

Okuma deneyimi açısından en sağlıklı yaklaşım, önce Hacı Bayram Veli – Hayatı ve Eserleri için ayrılan arşiv veya kategori bağlantısını incelemek, sonra aynı başlık etrafında one cikan temsilci metinlere geçmektir. Böylece ziyaretçi, bir yandan ilgili sayfalar arasında kaybolmaz, diğer yandan aynı isim altında biriken farklı metinleri tek tek karşılaştırabilecek kadar açık bir akış bulur.

Bu nedenle aşağıdaki iç bağlantılar, aynı isim etrafında toplanan metinleri dağılmadan takip etmenize yardımcı olur: Hacı Bayram Veli arşivi, Benim Maksudum – Hacı Bayram Veli, Bilmek İstersen Seni – Hacı Bayram Veli, Çalabım Bir Şar Yaratmış – Hacı Bayram Veli.

Okuma yolu: Hacı Bayram Veli – Hayatı ve Eserleri başlığını okuduktan sonra Hacı Bayram Veli arşivindeki diğer şiir ve yazılara geçebilirsiniz. Bu bölüm, Babamın Şiir Defteri içinde aynı duygu ve edebiyat hattındaki metinleri daha kolay takip etmek için eklendi.

Benzer okumalar: Hacı Bayram Veli arşivi, Benim Maksudum – Hacı Bayram Veli, Bilmek İstersen Seni – Hacı Bayram Veli, Çalabım Bir Şar Yaratmış – Hacı Bayram Veli, Hiç Kimse Çekebilmez – Hacı Bayram Veli.