. Cahit Zarifoğlu – Hayatı ve Eserleri

Cahit Zarifoğlu, (1940-1987) Türk yazar. Çocuk hikayeleri ile ünlüdür. 1940’ta Ankara’da doğdu. Çocukluğu Güneydoğu’da geçti. İlkokula Siverek’te başladı. Maraş ve Ankara’da bitirdi. Ortaokula ise Kızılcahamam’da başladı, liseyi Maraş’ta tamamladı. Aslen Maraşlıdır. Ceddimiz 300 yıl kadar önce Kafkasya’dan Maraş’a gelip yerleşmiştir.
Bu sebeple Kafkasya’yı çok seviyor. Edebiyata lise yıllarında şiir ve kompozisyonlar yazarak başladı. Usta hikayeci Rasim Özdenören, şair Erdem Beyazıt, şair Alâaddin Özdenören ile aynı sıralarda okudu. Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatını bitirdi. Öğrenciliği sırasında çalışmak zorundaydı. Muhtelif gazetelerde sayfa sekreteri olarak çalıştı. Bu yüzden tahsili biraz ağır aksak ilerledi. Değişmeyen, istikrarlı yönü şairliği ve yazarlığıydı. Bir yerde çok titiz bir insandır.

Sezai Karakoç’un yayınladığı Diriliş dergisinde şiirleri yayınlandı. Onun sohbetlerinden ve yazdıklarından çok şeyler öğrenmiştir. Her anlamda hocasıydı. Yetişmesinde çok büyük faydası oldu. Sonra Nuri Pakdil ve arkadaşlarının yayınladığı Edebiyat dergisinde yazdı. 1976’dan itibaren Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Akif İnan ve Nazif Gürdoğan’nın kurucuları olduğu Mavera dergisinde şiirleri, bir-iki hikayesi, senaryo çalışmaları, günlükleri ve “Okuyucularla” ismini verdiği sohbetleri yayınlandı. Bir kaç yıldan beri ise roman çalışıyor. Bunlardan ilki “Savaş Ritimleri” 1985’te yayınlandı. Ayrıca çocuk edebiyatı dalında kitaplar yazdı.

Değişik dönemlerde ilkokul öğretmen vekilliği ve Almanca öğretmenliği yaptı. 1976’dan itibaren TRT Genel Müdürlüğü’nde mütercim sekreter olarak görev aldı. Farklı gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı. Mavera Dergisi’ni arkadaşlarıyla birlikte yayımladı. Zaman Gazetesi ve Mavera dergisi’nde ‘Okuyucularla’ başlığıyla hayli ilgi toplayan ve bir ‘mektep’ özelliği taşıyan sohbet köşelerini düzenledi. 1983’te TRT İstanbul Radyosu’nda görev aldı. Radyo oyunları yazdı. 07 Haziran 1987’de vefat etti.

ESERLERİ / ŞİİRLERİ
– İşaret Çocukları
– Yedi Güzel Adam
– Menziller
– Korku ve Yakarış

HİKAYELERİ
– İns

ÇOCUK HİKAYELERİ
– Serçekuş
– Katıraslan
– Ağaçkakanlar
– Yürekdede ile Padişah
– Küçük Şehzade
– Motorlu Kuş
– Kuşların Dili

ÇOCUK ŞİİRLERİ
– Gülücük
– Ağaçokul (Çocuklara Afganistan Şiirleri)

ROMANLARI
– Savaş Ritimleri,Ana

GÜNLÜKLERİ
– Yaşamak

DENEMELERİ
– Bir Değirmendir Bu Dünya
-Zengin Hayaller Peşinde

TİYATROLARI
– Sütçü İmam

ÖDÜLLERİ
* 1984 Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü

Sosyal Medyada Paylaş :