Bertolt Brecht – Hayatı ve Eserleri

10.02.1898 Almanya nın Augsburg şehrinde doğmuştur. Esas adı Eugen Berthold Friedrich tir. Liseyi bitirdikten sonra Münih tıp ve fen bilimleri üniversitesine başlamıştır. Ama kendini edebiyata daha yatkın olduğunu hissetip bu dalı ciddiye almamış ve bırakmıştır.

1924 yılında Berlin’e taşınmış ve orada Alman Tiyatrosunda göreve başlamıştır. 1926 yılında Marx sempatisi ve komünizme inandığı için Alman Komünist Partisine kaydolmuştur. 1931 yılında Dünya kime ait? isminde emekçilerin problemlerini anlatan bir film yapmış ama filmin komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle yasaklanmıştır. 1933 yılında Reichstag’ın yakılmasından sonra Prag, Viyana, İsviçre ve nihayetinde Danimarkaya kaçmıştır. Tüm şiirlerini sürgünde yaşadığı yıllarda yazmış ve tüm şiirlerini Antifaşist Mücadeleye adamıştır. 1935’te Alman vatandaşlığından çıkarılmıştır. Almanların Danimarkaya girmeleri üzere oradan Finlandiyaya ve oradan da ABD’ye sığınmıştır. New York’ta birçok aydın mülteciyle tanışmış ve onlarla birlikte mücadeleye başlamıştır. Bu arada oğlu Balthazar savaşta doğu cephesinde ölmüştür. ABD de ki oyunu “Galileo Galilei” Amerikan karşıtı bulunup sınır dışı edilip oradan İsviçreye gelmiş ve daha sonra Doğu Almanyaya yerleşmiştir. Hayatı antifaşist mücadelerle geçen büyük şair 1956 yılında kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştur. Bertolt Brecht, kısaca Bert Brecht. Asıl adı Eugen Berthold Friedrich Brecht (d.10 Şubat 1898 Augsburg – ö.14 Ağustos 1956 Berlin) 20.yüzyılın en etkili Alman şairi, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni.

Eserleri uluslararası alanda da saygı ile kabul görmüş ve ödüllendirilmiştir. Daha önce Erwin Piscator tarafından adı konulan epik tiyatronun, diğer bir deyişle “Diyalektik Tiyatro”nun kurucusudur. Brecht kendisini (Walter Benjamin’e söylediği gibi) “Komünist” olarak tanımlar.

TÜRKÇE’YE ÇEVRİLEN ESERLERİ
– Cesaret Ana ve Çocukları,
– Galile,
– Kafkas Tebeşir Dairesi,
– Sezuan’ın İyi İnsanı,
– Şvayk Hitler’e Karşı,
– Şvayk’ın Hitler’le Tarihî Karşılaşması,
– Mahagony Kenti/Üç Kuruşluk Opera/Mutlu Son.

ŞİİR KİTAPLARI
– Bert Brecht ve Arkadaşlarının İcra Edilmeye Uygun Şarkıları (Lieder zur Klampfe von Bert Brecht und seinen Freunden)
-.Kasideler (Psalmen)
– Bertolt Brecht’in Dua Kitabı (Bertolt Brechts Hauspostille)
– Augsburg Soneleri (Die Augsburger Sonette)
– Üç Kuruşluk Opera’nın Şarkıları (Die Songs der Dreigroschenoper)
– Şehirde Oturanların Okuma Kitabından (Aus dem Lesebuch für Städtebewohner)
– Devrim Hikayeleri (Geschichten aus der Revolution)
– Soneler (Sonette)
– İngiliz Soneleri (Englische Sonette)
– Koro için Şarkı Sözleri (Lieder Gedichte Chöre)
– Hitler  Koro Şarkıları (Hitler-Choräle)
– Çin Şiirleri (Chinesische Gedichte)
– Çalışmalar (Studien)
– Svendborg Şiirleri (Svendborger Gedichte)
-.Margarete Steffin Şiirleri (Steffinsche Sammlung)
– Hollywood Ağıtları (Hollywoodelegien)
– Sürgün Şiirleri (Gedichte im Exil)
– Savaş Alfabesi (Kriegsfibel)
– Alman Taşlamaları (Deutsche Satiren)
– Çocuk Şarkıları/Yeni Çocuk Şarkıları (Kinderlieder/neue Kinderlieder)
– Buckow Ağıtları (Buckower Elegien)
– Bakır Alımı Oyunu Şiirleri (Gedichte aus dem Messingkauf)

ÖDÜLLERİ
* Brecht 1955’te Stalin Barış Ödülünü aldı.

Okuma yolu: Bertolt Brecht – Hayatı ve Eserleri başlığını okuduktan sonra Bertolt Brecht arşivindeki diğer şiir ve yazılara geçebilirsiniz. Bu bölüm, Babamın Şiir Defteri içinde aynı duygu ve edebiyat hattındaki metinleri daha kolay takip etmek için eklendi.

Benzer okumalar: Bertolt Brecht arşivi, Hanna Gash’ın Türküsü – Bertolt Brecht, Sone – Bertolt Brecht, 19 Nolu Sonat – Bertolt Brecht, İstiyorum – Bertolt Brecht.